5 september 2024  ONDANKS LASTIGE EERSTE HELFT RONDE VERDER

Geplaatst op 5 september 2024 • 20:18 • NieuwsClubnieuws

Na drie competitie rondes in de derde divisie dan nu pas de eerste kwalificatieronde voor de KNVB beker. Normaliter begint daar het seizoen mee maar nu is gekozen voor een andere aanpak. We schrijven woensdag 4 september. Voor Blauw Geel was er een uitwedstrijd geloot tegen vv Heerjansdam in Heerjansdam. De club is een gerenommeerde club die altijd op hoog niveau heeft gespeeld, sinds het seizoen 82-83 op 1 seizoen na (2016-2017) altijd eerste klasse of hoger, waarbij het vorig seizoen in de vierde divisie kwam. Het eindigde uiteindelijke 13e en was veroordeeld tot nacompetitie voor klasse behoud. Daarin slaagde de club duidelijk wel. De Heerjansdammers speelde voor dit seizoen pas twee duels met wisselend resultaat. Thuis was er een forse winst op Halsteren, afgelopen zaterdag verloor men in Vlaardingen met 4-1 van Zwaluwen. Blauw Geel kent een goede seizoenstart met 7 punten uit drie duels. Afgelopen zondag wed UNA met liefst 6-0 verslagen en dus was er een goede generale voor vandaag. Echter bekervoetbal is vaak ook verrassend en de favoriet weet een wedstrijd niet altijd tot een goed einde te brengen.

Tekst: Antoine van der Cammen
Foto’s: Richard van Hoek

Trainer Maurice Verbunt kon vandaag beschikken over een complete selectie maar zou starten met de elf die afgelopen zondag ook aan de aftrap stonden.

Om exact 20.00 uur gaf scheidsrechter Huys het duel vrij op sportpark de Molenwei en de thuisclub ging furieus van start. Het gooide direct de fysieke aanpak erin en zette fel druk. In de tweede minuut had men de score al kunnen openen. Via een snelle aanval werd de bal voorgezet en deze kwam bij de boomlange en fysiek sterke spits, Marvin van de Made, die met de rug naar het doel wegdraaide bij zijn verdediger om vervolgens de bal net naast te mikken. Blauw Geel was gewaarschuwd. Drie minuten later ging een voorzet vanaf de flank maar net naast bij de verre paal nadat de bal door iedereen was gemist voor het doel. Blauw Geel had het lastig met de groen/zwarten en het was pas in de 11e minuut voordat de Veghelse aanhang een goede aanval kon aanschouwen. Dave de Meij had een prima pass in huis voor Ben van den Nieuwenhof. Helaas werd de voorzet van ben geblokt tot corner. Blauw Geel’s tweede corner leverde echter niets op. In de 14e minuut mist Heerjansdam een 100% kans. De Blauw Geel defensie staat niet goed in het centrum en Marvin van der Made heeft vrij baan naar Jordy Zielschot. Gelukkig voor Blauw Geel schiet de spits jammerlijk naast en blijft de stand nog 0-0. Het was wel al de tweede grote kans van de gastheren. Vijf minuten later is het wel raak. Maar dan aan de andere kant. Ben van den Nieuwenhof zet geweldig door vlak bij de achterlijn en wint het duel met zijn tegenstander en houd ook de bal nog binnen. Hij zet voor en het is vervolgens voor Dave de Meij een koud kunstje om de bal in het doel te schieten: 0-1. Heerjansdam leek geenszins uit het veld geslagen en ging door met aanvallen. In de 21e minuut wordt uit een voorzet de bal door de Blauw geel defensie tot corner gekopt. In de 23e minuut maakt Lars Loermans een overtreding recht voor het doel op zo’n 26 meter. Marvin van der Made mikt de bal uit de vrije trap rakelings over de lat. In de 24e minuut een mooie pass van Lars Loermans op Ben van den Nieuwenhof. Hij kapt zijn tegenstander uit die vervolgens ook nog eens uitglijd maar het vizier is niet scherp en Ben schiet de bal naast het doel. In de 30e minuut een mooie afstandspoging van Mitchel van Rosmalen maar de bal gaat net over de kruising. In de 31e minuut krijgt de thuisclub weer een 100% kans. Oog in oog met Jordy Zielschot mikt Milan van de Berg de bal over de lat. Het had zomaar ook al 3-1 kunnen staan. Maar dat staat het niet!. In de blessuretijd van de eerste helft nog een dreigende Blauw geel aanval maar de voorzet van Ben van den Nieuwenhof wordt tot corner verwerkt. De corner levert niets op.

De eerste helft was een boeiende met als conclusie dat de gastheren duidelijk hebben verzuimt om een (ruime) voorsprong te pakken. Heerjansdam de kansen, Blauw Geel de voorsprong. Het duel is zeker nog niet gespeeld voor Blauw Geel en om een ronde verder te komen zal men een goede tweede helft moeten afleveren. Na de rust een noodgedwongen wissel in het team van Maurice Verbunt. Wouter op den Camp wordt vervangen door Hidde van Dijk. In de 50e minuut vergroot Blauw Geel de marge. Dave de Meij wordt op de flank weggestuurd maar ziet vervolgens zijn inzet op de doelman belanden. De Bal komt echter weer bij Blauw Geel terecht en Koen van der Zanden ziet ook zijn inzet door de doelman gestopt. De derde poging is dan wel raak want Ben van den Nieuwenhof krijgt de bal op een presenteerblaadje en schiet de bal binnen: 0-2. Twee minuten later bijna weer de aansluitingstreffer maar Marvin van der made kopt de bal uit een voorzet net over de lat. Ja en als je zelf dan de doelpunten niet maakt…. Een minuut later is het Lars Loermans die Dave de Meij in scoringspositie brengt. Dave omzeilt rustig de uitkomende doelman om de bal in het lege del te schuiven: 0-3. Nu kan het niet meer mis gaan is de gedachte bij de Veghelse aanhang. Maar Heerjansdam blijft strijdvaardig. In de 57e minuut is het Jordy Zielschot die na een corner een geweldig redding in huis heeft waarna de defensie de rest doet. Een doelpunt voor de gastheren zou zomaar eens nog extra krachten voor hen kunnen losmaken. In de 65e minuut weer twee mogelijkheden voor Blauw Geel. Lars Loermans passt op Ben van den Nieuwenhof maar zijn voorzet is niet op maat en even daarna is er een voorzet op de ingevallen Jannes Mulders maar zijn inzet gaat via een verdediger tot corner. In de 69e minuut komt Heerjansdam dan aan hun verdiende doelpunt, weliswaar met flinke Veghelse hulp maar dat zal ze worst zijn. Milan van den Berg weet op de flank zich eerst te ontdoen van Jay van Boxtel om vervolgens de bal middels een blundertje van Jordy Zielschot over de doellijn te zien gaan: 1-3. Nu wordt het toch nog even spannend ondanks de marge van twee. Heerjansdam blijft hardnekkig en weet nog niet van opgeven. Echt dreigend kan men echter ook niet meer worden. Twee mogelijkheden in de 83e minuut voor Blauw Geel. De eerste inzet van Lars Loermans beland op de doelman, de tweede van Hicham Haouat wordt tot corner verwerkt. Een minuutje later kan Hicham Haouat via de flank weer opstomen en heeft hij een knap schot in huis wat even zo knap door de Heerjansdamse doelman wordt gepareerd. Uit die corner volgt dan toch nog een doelpunt. De bal wordt door Mitchel van Rosmalen l koppend verlengd waarna Robin Voets de bal binnen schiet: 1-4.

Het duel is gespeeld en Blauw Geel bereikt de tweede kwalificatieronde voor de KNVB beker.

Makkelijk was het zeker niet en men heeft vooral de eerste helft geluk gehad dat Heerjansdam een paar hele grote kansen niet wist te benutten anders had het er zomaar ander uit kunnen zien. Inmiddels heeft de loting al plaats gevonden voor de tweede kwalificatie ronde, die gespeeld zal worden op 24 en 25 september. Blauw Geel is daarin gekoppeld aan RKAV Volendam. De amateurtak uit het Vissersdorp aan de boorden van het IJsselmeer heeft thuisrecht. Waren in de eerste kwalificatieronde vrijgeloot, vorig seizoen middels een kampioenschap gepromoveerd naar de tweede divisie alwaar het nu na drie duels met 0 punten onderaan staat. Maar hoe anders kan het over een paar weken zijn voor de Oranjehemden. Een lastige maar mooie uitdaging dus voor Blauw Geel!!!.

Maar daarvoor volgen nog drie competitiewedstrijden. Te beginnen zaterdag aanstaande als men afreist naar Barendrecht voor het duel met vv Smitshoek. De Barendrechters hebben in de voorgaande drie duels nog geen punten gehaald, doelsaldo 4 voor en 11 tegen en werden

in de kwalificatie ronde voor de KNVB beker afgelopen dinsdag uitgeschakeld in eigen huis door competitiegenoot FC Lisse na een 1-1 en na penalties.

Maar PAS OP, laat van onderschatting geen sprake zijn want anders komt dat je duur te staan.